IOM: Ondersteuning in de vorm van goederen en diensten bij vrijwillige terugkeer

Deze hoofdrubriek bevat 3 rubrieken:

IOM: Ondersteuning in de vorm van goederen en diensten bij vrijwillige terugkeer

Internationale Organisatie voor Migratie

Omschrijving

Ondersteuning in de vorm van goederen en diensten in aanvulling op de basisvoorzieningen uit REAN en eventueel in combinatie met de Financiële ondersteuning (zie REAN en Financiële Ondersteuning) ten behoeve van het maken van een nieuwe start na terugkeer in het land van herkomst. Voorafgaand aan vertrek wordt samen met een IOM-medewerker een plan van aanpak gemaakt wat wordt vastgelegd in een overeenkomst tussen de migrant en IOM.

Doelgroep

(Ex) asielzoekers die vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst.

Ondersteuning

De ondersteuning wordt geboden in de vorm van goederen en diensten ter waarde van €1.500,- voor een volwassen persoon en €2.500,- voor een minderjarige. De geboden ondersteuning en het plan voor het besteden van het budget wordt vastgelegd in een persoonlijke overeenkomst, waarin staat waar de migrant recht op heeft. In de overeenkomst staan ook het adres en telefoonnummer van IOM in land van herkomst en de naam van de contactpersoon.

Voorwaarden

Migranten komen in aanmerking voor de Financiële ondersteuning indien zij voldoen aan de REAN-voorwaarden en als de migrant asiel heeft aangevraagd in Nederland . Daarbij moet de migrant afkomstig zijn en terugkeren naar één van de landen uit de Countrylist Financial support. Ook migranten met een verblijfsvergunning komen voor deze regeling in aanmerking als deze door de overheid wordt ingetrokken of wanneer men zelf besluit om de verblijfsvergunning in te trekken.

Uitgesloten van deze Financiële ondersteuning zijn migranten die:

  • Geen asiel hebben aangevraagd
  • Nog niet in de Verlengde Asiel procedure zitten (VA) of nog geen negatieve beslissing hebben gekregen
  • tijdens de aanvraag in (vreemdelingen)bewaring verblijven;
  • ongewenst vreemdeling verklaard zijn;
  • een afwijzing hebben gekregen op de asielaanvraag op grond van artikel 1F Vluchtelingenverdrag;
  • veroordeeld zijn voor mensenhandel/mensensmokkel of een zedendelict;
  • een inreisverbod opgelegd hebben gekregen van meer dan 5 jaar;

Voor aanvullende voorwaarden en uitsluitingsgronden bel naar het algemeen informatie nummer van IOM of kijk op onze website.

Duur van het project

Vanaf 01 juli 2015 tot en met 30 juni 2018

Landen

Afghanistan, Algerije, Angola, Armenië, Azerbeidzjan, Bangladesh, Belize, Benin, Bhutan, Bolivia, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, China, Colombia, Comoren, Cook eilanden, Cuba, Democratische Republiek Congo (Kinshasa), Djibouti, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Ethiopië, Fiji, Filipijnen, Gabon, Gambia, Gazastrook, Ghana, Guinee (Conakry), Guinee Bissau, Guyana, Haïti, India, Indonesië, Irak, Iran, Ivoorkust, Jamaica, Jemen, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kirgizië, Kiribati, Laos, Lesotho, Libanon, Liberia, Libië, Madagaskar, Malawi, Malediven, Mali, Marokko, Marshalleilanden, Mauritanië, Micronesië, Mongolië, Montserrat, Mozambique, Myanmar, Namibië, Nauru, Nepal, Niger, Nigeria, Niue, Noord-Korea, Oeganda, Oezbekistan, Pakistan, Papoea-Nieuw-Guinea, Republiek Congo (Brazzaville), Ruanda, Saint Helena, Salomonseilanden, Sao Tome en Principe, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Swaziland, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Thailand, Togo, Tonga, Tsjaad, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Tuvalu, Vietnam, Wallis en Futuna, Westelijke Jordaanoever, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Zuid-Sudan

Contact

Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)
Carnegielaan 12
2517 KH Den Haag

Bel onderstaand telefoon- nummer voor meer informatie en het maken van een afspraak voor een IOM-spreekuur. Een gesprek met een IOM-medewerker is vertrouwelijk en zonder verplichtingen.