WereldTools 2015-2018

Deze hoofdrubriek bevat 3 rubrieken:

WereldTools 2015-2018

Stichting WereldWijd

Omschrijving

Het project 'WereldTools 2015-2018' van stichting WereldWijd ondersteunt deelnemers met het opzetten van een eigen klein bedrijf om zo spoedig mogelijk na terugkeer weer economisch actief te kunnen worden. Stichting WereldWijd heeft inmiddels in 35 landen aan meer dan 300 terugkerende deelnemers economisch perspectief kunnen aanbieden. Gerealiseerde projecten zijn bijvoorbeeld een laswerkplaats, timmerwerkplaats, kapsalon, restaurant, internetcafe, garage, copyshop, naaiatelier, kippenboerderij, tattooshop, enzovoort.

Doelgroep

(Ex-)asielzoekers en/of illegaal verblijvenden.

Ondersteuning

Dit bereikt stichting WereldWijd door:

  • Het vullen van een kist met machines, gereedschappen, materialen, computers, om het geplande bedrijf te kunnen opstarten. De kist van ruim een kubieke meter wordt gevuld met nieuw aangeschafte materialen als ook met tweedehands opgeknapte materialen die een donatie zijn aan de deelnemer.

  • Indien wenselijk en noodzakelijk kan de deelnemer voor de daadwerkelijke terugkeer een korte praktijkgerichte opleiding volgen bij de stichting WereldWijd (bijvoorbeeld lastechnieken, houtbewerking en/of computergebruik). Na terugkeer kan de deelnemer indien wenselijk en noodzakelijk re-integratieondersteuning ontvangen van de lokale afdeling van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Zij verzorgen de inklaring van de kist door de douane en ondersteunen ter plekke de terugkeerder met het opzetten van het geplande bedrijf.

Voorwaarden

Deelnemers dienen te beschikken over een v-nummer en bereid zijn actief mee te werken aan zijn of haar terugkeer.

Samenwerkingsverbanden

Stichting WereldWijd fungeert als hoofdaanvrager van het project. Er is een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het IOM is in dit project verantwoordelijk voor de inklaring van de WereldTools-kist door de douane in het land van herkomst en de besteding van de in-kind ondersteuning. Tevens verzorgt zij de monitoring van de terugkeerders.

Overige bijzonderheden

Stichting WereldWijd wil 225 terugkeerders dit programma aanbieden. Tijdens de slotconferentie van het Europees Terugkeer Fonds 2008-2013 is door de Europese Commissie aan alle 28 EU-lidstaten gevraagd een terugkeerproject uit hun eigen land te presenteren. Hieruit is door de bezoekers van de conferentie het project WereldTools gekozen als 'beste terugkeerproject in Europa'.

Landen

Afghanistan, Angola, Armenië, Azerbeidzjan, Bangladesh, Benin, Bolivia, Burkina Faso, Burundi, Centraal Afrikaanse Republiek, China, Colombia, Democratische Republiek Congo (Kinshasa), Ecuador, Eritrea, Ethiopië, Filipijnen, Gabon, Gambia, Georgië, Ghana, Guinee (Conakry), Guinee Bissau, India, Indonesië, Irak, Iran, Ivoorkust, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kirgizië, Libanon, Macedonië, Mali, Moldavië, Nepal, Niger, Nigeria, Oeganda, Oezbekistan, Pakistan, Peru, Republiek Congo (Brazzaville), Ruanda, Senegal, Servië, Sierra Leone, Somalië, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Togo, Tunesië, Turkmenistan, Vietnam, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Zuid-Sudan

Contact

Stichting Wereldwijd
Klompenstraat 1a
6251 NE Eckelrade
Bereikbaar op ma t/m do van 8:30 tot 16:30 uur.

Projecten van Stichting Wereldwijd