Boniface onderneemt met 'Nederlandse' vaardigheden

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

Boniface onderneemt met 'Nederlandse' vaardigheden

Boniface is een Burundese jongeman uit Tilburg. Zijn verblijfsvergunning niet werd verlengd en hij moest Nederland verlaten. Hij heeft 7 jaar in Nederland gewoond, gestudeerd en gewerkt en beschikt over een MBO-niveau 4 diploma als verpleegkundige. Bonicafe weet echter dat hij met dit diploma geen droog brood kan verdienen in zijn land.

In samenspraak met een COA-medewerker meldt hij zich aan voor een cursus lastechnieken bij stichting WereldWijd. Hij heeft het idee opgevat om hekwerken en traliewerk voor ramen en deuren te maken in zijn stad Bujumbura. Hij heeft contact gezocht met zijn familie in Burundi en zij hebben hem overtuigd dat hiervoor zeker een markt is. WereldWijd gaat in gesprek met Boniface en biedt hem een intensieve cursus lastechnieken aan, voor een periode van 3 tot 4 maanden. Boniface heeft echter nog nooit een lastang in handen gehad. Niet in het minst tot zijn eigen verbazing, blijkt hij 'techniek' echt in zijn vingers te hebben. Hij gaat als een speer door het lesprogramma en enkele maanden later krijgt hij zelfs het diploma niveau 1 van het Nederlands Instituut Lastechnieken overhandigd. Enkele weken later stapt hij in het vliegtuig terug naar Afrika. In zijn kielzog een kist met een generator, lasapparaat, boormachines, haakse slijpers en een heel arsenaal aan tweedehandse opgeknapte handgereedschappen.

Twee jaar later bozocht WereldWijd een aantal terugkeerders in Burundi. Natuurlijk waren wij heel benieuwd hoe het Boniface verging. We ontmoeten hem langs een stoffige lawaaierige weg. Hij is bezig met een van zijn twee werknemers (!) een metalen frame van een deur te lassen, op zijn Afrikaans met een zelf in elkaar gezet lasapparaat. Boniface neemt ons mee naar zijn huisje aan de rand van Bujumbura; schitterend uitzicht over de stad, de bergen en het meer, maar geen stromend water en geen elektriciteit. Zijn bedrijf loopt goed. Hij maakt poorten, tralies voor deuren en ramen; precies wat hij in gedachten had toen hij begon met de cursus lastechnieken bij WereldWijd. Wat ons opvalt is dat Boniface een ondernemer is geworden met 'Nederlandse' vaardigheden; plannen, coördineren, vooruitdenken, investeren.

Boniface moet veel tijd steken in de marketing van zijn bedrijf, want er is een behoorlijk aanbod van laswerkplaatsen, daar er veel wordt gebouwd in de stad. Boniface wil zich onderscheiden met Nederlandse waarden: zich houden aan afspraken, op tijd leveren, kwaliteit leveren. Hij moet daar ook tijd in investeren. Hij gaat naar mensen toe, maakt offertes met een scherpe prijs.

Hij maakt prachtig werk en is daar ook zeer trots op, en terecht. 'Deze deur is de mooiste die ik gemaakt heb, daar ben ik echt trots op.' Hij laat ons een huis zien waarvan hij de poorten en ramen/deuren tralies heeft gemaakt. Dit was voor hem een grote opdracht. Hij heeft dit voor al zes huizen gemaakt. WereldWijd is trots dat ze een steentje heeft bijgedragen aan een nieuwe toekomst van deze jongeman, die heeft bewezen dat een goed plan, een flinke portie motivatie en inzet én de juiste ondersteuning iemand wel degelijk perspectief kan bieden op een nieuwe toekomst na terugkeer in zijn eigen land.

Bron: Stichting WereldWijd

Meer terugkeerverhalen

Projecten van Stichting Wereldwijd

Twitter Wereldwijd @stwereldwijd