Gonotey uit Guinee

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

Gonotey uit Guinee

“Mijn tijd in Nederland was heel leerzaam”. Gonotey Laurent Camara verbleef vijf jaar in Nederland, voordat hij terugkeerde naar zijn geboorteplaats Kénédé, in Guinee.

“In Nederland had ik veel plezier op de voetbalclub en heb ik leren timmeren op de zorgboerderij. Toch was het geen gemakkelijke tijd. Ik kon mijn plannen niet realiseren, had veel last van stress en verdeed mijn tijd.” Gonotey verbleef in een AZC in Dokkum, bij een gastgezin in Drachten. Zijn laatste negen maanden was Ter Apel zijn thuis, in afwachting van reisdocumenten om terug te kunnen keren naar Guinee.

Het was niet gemakkelijk om terug te keren. “Ik was heel onzeker. Toen ik vertrok had ik problemen met mijn familie, maar gelukkig waren ze blij dat ik terugkwam en hebben ze mij goed geholpen. 3AE is de lokale organisatie waar VluchtelingenWerk mee samenwerkt in Guinee. Zij adviseerde mij om een winkeltje te openen met de financiële ondersteuning vanuit het project. Ook kon ik een informaticacursus volgen. Ik heb daar de juiste certificaten gehaald.”

Sinds 2015 is Gonotey bezig met het plan om een informaticaschool te openen. Voor de mensen in zijn dorp en in de nabije omgeving is er geen mogelijkheid om informatica te leren. Het klaslokaal is gereed. Met steun van zijn Nederlandse gastgezin heeft hij computers en een printer geregeld. Gonotey is er klaar voor om zijn eerste studenten te trainen.

Bijzonder is dat Gonotey zijn trainingen gaat geven samen met een andere Guineeër, die hij ontmoet heeft in het AZC in Ter Apel. “Onlangs heeft mijn toekomstige collega zijn reisdocument gekregen en zal in een aantal weken ook terugkeren naar Guinee.” en dat is niet het enige goede nieuws dat in het vooruitzicht ligt. “Volgend jaar ga ik trouwen!”