Hiwa is vastberaden er het beste van te maken

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

Hiwa is vastberaden er het beste van te maken

Ik moest proberen asiel te krijgen in Nederland. Anderen hadden dat ook gedaan en met succes. Toen mijn aanvraag was afgewezen kwam dat hard aan. Het maakte me erg nerveus. Ik wist dat ik nu moest terugkeren, maar twijfelde erg, gezien de situatie in Irak.

Het belangrijkste deel van mijn familie woont in Nederland, dus het zou lastig worden om weer opnieuw te beginnen in Irak. Mijn vrouw en ik hebben er maanden over gediscussieerd, maar uiteindelijk hebben we geaccepteerd dat ik terugmoest.

Een vriend van mij wees ons op de mogelijkheid van hulp bij terugkeer. Dat heeft ons erg geholpen bij het nemen van het besluit. Toen ik eenmaal in het vliegtuig zat was ik vastberaden er het beste van te maken. Mijn vrouw en kind keerden uiteindelijk een paar maanden na mij terug naar Irak. Het was te zwaar om gescheiden van elkaar te leven.

Ik had geen spaargeld of vermogen meer om ergens in te investeren, dus ik ben gaan zoeken naar een baan. Momenteel werk ik in Duhok bij een makelaarskantoor van mijn oom. Mijn salaris voor de eerste periode wordt betaald uit het herintegratiebudget dat ik heb ontvangen in Nederland. Ik leer hoe ik het kantoor moet runnen en klanten kan werven. Ik steek er veel van op en hoop dat ik in de toekomst een eigen bedrijf kan opstarten.

Bron: IOM

Meer terugkeerverhalen