Petrus investeerde in een kudde schapen

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

Petrus investeerde in een kudde schapen

Mijn vrouw, onze twee kinderen en ik waren op een Schengen-visum naar Nederland gereisd. We moesten daar een paar honderd euro per persoon voor betalen. Voor ons best veel geld. Maar na een jaar besloten we alweer terug te keren naar Armenië.

We hadden geluk dat we geholpen werden om weer opnieuw te beginnen. In eerste instantie waren we van plan koeien te kopen, maar na wat onderzoek en advies hebben we uiteindelijk voor schapen gekozen. Die zijn beter te houden op het bergachtige terrein waar wij wonen.

Het hele herintegratiebudget hebben we geïnvesteerd in een kudde schapen. Ik ben een partnerschap aangegaan met een andere schapenhouder, waarmee ik het weiland, voer en de herder deel. Dat scheelt in de kosten. Op dit moment is de kudde aan het lammeren. Elke ooi krijgt een tot drie lammeren, die we verkopen in de omringende dorpen.

Het houden van dieren is niet makkelijk. Zo hebben we de laatste tijd last van een groeiende populatie wolven. Soms hebben we geluk en verdienen we wat extra geld met een afgeschoten wolf. De gemeente geeft daar een beloning voor. Volgend jaar ben ik van plan om de lammeren te verkopen op de Iraanse markt. Er is veel vraag naar schaap daar, maar je moet wel een tussenhandelaar kennen. Die heb ik nog niet gevonden.

We zullen zien hoe het gaat lopen.

Bron: IOM

Meer terugkeerverhalen

IOM Nederland Twitter @IOMNL