Sam wil liever met zijn handen werken

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

Sam wil liever met zijn handen werken

Stichting WereldWijd werkt nauw samen met het IOM. Zij verwijzen regelmatig mensen naar ons door. Als er voor terugkeer nog tijd is om bij stichting WereldWijd een opleiding te volgen, kan men in Eckelrade (Limburg) terecht. Dit gold ook voor Sam, afkomstig uit Ethiopië.

Sam is boekhouder van beroep. Als hij teruggaat naar zijn land wil hij dit vak niet meer uitoefenen, maar hij wil het liefst met de handen praktisch werk doen en niet meer voor een baas werken.

Voorafgaand aan ons gesprek heeft hij al veel met het IOM doorgesproken. Het IOM brengt ons op de hoogte en we maken een afspraak. Sam neemt de trein naar Maastricht en daar halen we hem op bij het station. We beginnen met een uitgebreid intakegesprek en leggen uit wat we kunnen doen: we sturen materialen en gereedschappen op naar zijn land en voor vertrek kan hij een opleiding volgen. Stichting Wereldwijd heeft Sam vervolgens begeleid in het terugkeerproces, hij heeft lessen houtbewerken, lassen en metaalbewerken gehad. Met een ondernemerscoach en technische vrijwilligers heeft Sam gesproken over zijn plannen.

Voor het verkrijgen van de nodige reisdocumenten bij de ambassade in Brussel en de inklaringsprocedures in het land van herkomst was er overleg met de IOM-medewerkers. In eerste instantie was Sam heel onzeker over zijn toekomst, maar gaandeweg zijn voorbereidingstraject bij WereldWijd kreeg hij meer zelfvertrouwen in dat het hem ging lukken om een klusbedrijf te starten. Voor zijn inzet aan tijdens de opleiding krijgt hij aan het eind een certificaat. We hebben hem aan de zijlijn een aantal maanden kunnen volgen en ondersteunen in een voor hem moeilijk proces richting terugkeer.

Wat uiteindelijk belangrijk was voor Sam, is dat hij zijn eigen keuze maakt en het heft in eigen handen nam.

Uiteindelijk is het gelukt: Sam is teruggekeerd en we hebben hem een kist opgestuurd met een generator, lasapparaat, boormachines, werkkleding en een naaimachine voor zijn moeder. De kist is goed aangekomen. We krijgen van Sam het volgende bericht:

"Greetings!!!!! I want inform to you i received the box. Thank you a lot for your dedication and kindness. I proud and appreciate by Addis Ababa I.O.M staff. I reached my place yesterday and tomorrow is Ethiopian new year. God bless you and your family. Greetings Sam".

Bron: Stichting Wereldwijd

Meer terugkeerverhalen

Projecten van Stichting Wereldwijd

Twitter Wereldwijd @stwereldwijd